söndag 10 februari 2008

A

Det såg länge ut som om veckans ord skulle bli afasi, så svårt hade jag att hitta ett stickrelaterat ord på A. Min aversion mot alpacka är ju välkänd (snälla alpackavänner, jag vet att ni finns, jag vet att ni är fler - och säkert större och starkare - än jag, kan ni inte lämna en kommentar om varför det är så kul att sticka med denna mesmjuka, smöriga fiber. Att den är mjuk och varm och skön att ha på sig förstår jag, i alla fall om man inte är ett mänskligt kärnkraftverk i behov av kylvatten.), angora är en av de få fibrer som hittills lyckats undgå mig, en post om avmaskning skulle kräva mer tid och bättre bilder än jag haft den här veckan, Stora Kärlekens arantröja sover fortfarande sin Törnrosasömn i korgen som stickerskan glömde...
Men så insåg jag plötsligt att veckans ord är:

Amatör

I måndags fick jag en mystisk paketavi - den saknade information om vikt, avsändare och allt annat som kunde ge någon vink om innehållet. Jag var inte ens säker på om den var till mig - det krävdes verkligt god vilja för att utläsa det snabba klottret på mottagarraden till mitt namn.
I tisdags hämtade jag ett stort lätt paket med en avsändare som genast gjorde mig gladare - det var ju månadens fiber från Spinspirations fiberklubb:

Tina har mineraltema på denna första omgång i fiberklubben och månadens sten var Tigeröga.

Och vad var min första tanke när jag packade upp all denna ljuvligt mjuka merinoull?
- Åh nej! Hur kan jag förmå mig till att förstöra detta?

För ni förstår, jag kan inte spinna. Jodå, jag äger en slända och har dreglat över spinnarbloggar och spinnarböcker ett tag nu. Jag har bara inte riktigt koll på hur man faktiskt gör. Bakom mig har jag några riktigt hemska erfarenheter med halvkardad ull, tung, obalanserad slända och ingen som helst koll på vad jag gjorde. Men den här gången skulle det bli annorlunda.

OK, jag ska dra isär ullen litegrann - oops, hur j-a mycket ull blir det? Massor och massor och...ähm, sedan ska den ledas in på sländan...ok...så ska jag släppa sländan, få den att snurra samtidigt som jag håller koll på - aargh, DUNS, hoppsan, ok, vi börjar om.

Jamen, nu fungerar det ju nästan. Lite ojämnt blir det ju, men det rättar säkert till sig. Och jag vet ju inte vad jag vill göra med garnet så det kan få bestämma lite självt...fast ska det verkligen bli tjockt. Jag tunnar till det lite - fast lite fler än två hårstrån i taget borde det kanske bli. Nåja, handspunna garner ska inte bli helt perfekta (undrar om jag kan få gömma eländet ihop med allt kärnbränsle som ska slutförvaras?). OK, vi börjar om.

Seså, nu minns jag ju vad Missetina sa, ju tunnare garn desto hårdare snodd och desto längre tid har man på sig. Tunt är vackert! Wow, var det inte svårare än så här? Kan jag lära mig spinna ull så här snabbt så är guld från halm inte långt borta! Jag kan ju till och med - DUNS, duns, svirr, svirr, tusan, tusan! Man kanske ska mata fram ull också och inte bara låta det som finns snurra tills det går av. Ok, vi börjar om.

Svirr, svirr, duns. Ok, vi börjar om.

Men hur ¤%&# ska man skarva garnet så att det inte - svirr, duns, duns? Vi börjar om.

krossa bokstävlarna mellan tänderna gäspa vokaler - vi börjar om

Lugn, lugn, låt ullen sakta, saakta dras ut och snos och - hej, nu är mina armar för korta! Wow, en hel fin längd med garn, säkert 150 cm. Tjoho!

Va, var det min tur att laga middag? För en timme sedan, säger du? Igår också? Ajdå.

8 kommentarer:

Bim H-D sa...

Alfabetets användning anar apor aldrig...
Det var A ;)
Hm, nog blev man avis där, ja... och jag HAR dreglat över denna fiberinspirerande donnas utsändning av fibrer... Spinna? Nja, någon gång kanske, hm... Om inte annat är det bra för magen, sägs det ju, eller?
Må så gott... värmländskan... kramis, ngn som är sjuk, ÄN... och hade varit glad för lite fibrer att trösta sig med - har inga kardor och därför inget att spinna av. Nä, ingen tottspinning här inte, nopp...

Sofia sa...

Det där ser ju väldans proffsigt ut, det spunna garnet! Envishet och vilja kommer man tydligen långt med! Ska försöka uppbåda lite dito och testa mina fiber oxå.. :)

Elisabeth - impad! sa...

Jamen du kan ju, det är jättefint ju! BRAVO!

Åsa i Skuttunge sa...

Ge inte upp - övning ger färdighet!!

Ulricha sa...

Det ser ju jättefint ut! :-)

Jag har inte börjat spinna Tigeröga, fö som du ärjag rädd att det nog gör sig bäst om fibrer. Jag är rädd att förstöra det!

Ha det bra.

Strumpstickan sa...

Amatörer är vi allihopa då och då:)

LenaL sa...

Hur gick det sen????? Du måste tala om hur det blev, är du färdig med det än? Är övertygad om att det blev jättebra till slut!

Anna sa...

Så roligt att läsa om din spinning! Fick mig ett gott skratt, håller själv på att öva...