torsdag 8 november 2007

Mössa Liemannen

Så här i Halloween-tider kommer här ett litet mönster.

Storlek: 9-18 mån
Garn: Tvåtrådigt ullgarn (ca 300 m/hg) i vitt (ca 15 g) och svart (ca 30 g).
Stickor: 3.5 mm (eller vad som ger rätt masktäthet)
Jag rekommenderar rundsticka eller strumpstickor eftersom det är nästan omöjligt att plocka upp maskor runt den stickade dödskallen med raka stickor.
Masktäthet: 24 m och 32 v slätstickning = 10 cm
24 m och 48 v rätstickning = 10 cm

Dödskallen stickas i slätstickning. Lägg upp 14 m och följ diagrammet. De svarta partierna stickas i intarsia (fast jag använde en annan metod, se nedan). När diagrammet är avklarat viks fållen in för att forma tandraden. Nästa fast fållen så osynligt som möjligt från avigsidan. (Om man inte gillar att sy så kan man i stället plocka upp maskor från upplägget och sticka ihop dem med de vanliga maskorna på femte varvet efter vändvarvet.)


Nu påbörjas mössans sidor och överdel som stickas i rätstickning. Lägg upp 5 m, sticka upp 73 m längs sidorna och överdelen av dödskallen, lägg upp 5 m => 83 m. Sticka fram och tillbaka i rätstickning. På första varvet ökas 12 m jämnt fördelat => 95 m. Sticka 28 rätåsar.
Nu räcker mössan nästan så nära ansiktet som den ska komma. Prova den – du kanske vill ha fler eller färre rätåsar.
Nästa varv: * 8 rm, 2 tills, upprepa från *, 5 rm. Sticka ytterligare 2 rätåsar. Ta av garnet.
Gör en I-snoddsavmaskning med vitt garn. Börja från mössans vänstersida så skiner inte det svarta igenom på rätsidan. Ta av garnet.
Lägg upp 3 m med svart garn och sticka I-snodd i 22 cm, eller så långt som du vill ha knytbanden.
Sticka sedan in knytbandet i mössans nederkant. Börja i höger framkant. Plocka upp 30 m längs mössans nederkant och gör samtidigt en I-snoddsavmaskning. Mitt bak stickas 4 cm I-snodd, därefter plockas 30 m upp längs vänster nederkant och avmaskas i I-snodd. Fortsätt sedan sticka I-snodd i 22 cm eller så långt som du vill ha knytbanden. Ta av garnet och dra igenom. Fäst alla trådar.

Tekniker

I-snodd

Klart enklast på strumpstickor:

Lägg upp 3 m. * 3 rm. Vänd inte. För maskorna till andra änden av stickan och upprepa från *.

På raka stickor:

Lägg upp 3 m. * 3 rm. Vänd inte. Flytta tillbaka de 3 m till vänsterstickan. Upprepa från *.

I-snoddsavmaskning

Lägg upp 3m. * 2 rm, llr (lyft-lyft-stcika ihop rät) den sista upplagda maskan med första maskan som ska avmaskas. Flytta tillbaka de 3 stickade m till vänsterstickan. Upprepa från * tills bara de 3 I-snoddsmaskorna återstår. Tav av garnet och dra igenom.

Min konstiga lappteknik

Jag rekommenderar inte den här tekniken för något annat än experimenterande (som att försöka hitta den perfekta formen för en ögonhåla) men i sådana fall är den mycket användbar.

Arbeta i basfärgen ett varv eller två bortom den punkt där det avvikande partiet börjar. Låt maskorna vila. Plocka upp maskor i mönsterfärgen genom de stickade maskorna med en annan sticka. Mät upp ungefär så mycket garn som behövs för mönsterpartiet, ta av garnet och dra igenom till rätsidan (man kan också börja med att dra igenom en tåt till baksidan och plocka upp maskorna från den). Fortsätt sticka en ”lapp” i mönsterfärgen. Lappen kommer bara att sitta fast i basstickningen i den upplagda nederkanten. När lappen har rätt storlek och form (jag fick repa upp några gånger) så lämnas mönsterfärgens maskor på stickan medan basstickningen stickas ”ikapp”, dvs når lika högt som lappen. På nästa varv stickas varje mönstermask ihop med motsvarande maska i basstickningen (2tills). Om så krävs, nästa fast lappens sidor i basstickningen med några osynliga stygn.


Om det är något som är obegripligt eller konstigt eller fel i mönstret - snälla, lämna en kommentar så ska jag göra mitt bästa för att hjälpa till. Och om någon stickar det så hör gärna av er och berätta!

Inga kommentarer: